|

Pancha Karma: een diepgaande reiniging

Wat is Pancha Karma?behandeling (002)

Pancha Karma betekent ‘vijf handelingen’ en is een reeks van behandelingen die zorgt voor een diepgaande reiniging van het lichaam, de geest en de emoties.

 

Waarom Pancha Karma?

Gedurende je leven verzamel je afvalstoffen in je lichaam. In de Ayurveda hebben we een naam voor deze afvalstoffen: ama. Ama is een plakkerige substantie, die om je lichaamscellen kleeft en de intelligentie en de werking van de weefsels verstoort. Ama kan ontstaan, door voeding die je niet goed hebt verteerd, maar ook onverwerkte emoties vormen ama. Ama kan diep de weefsels binnendringen en voor talloze aandoeningen zorgen.

Met voeding en kruiden kunnen we best veel doen aan de onbalans in het lichaam (en de geest), maar om echt diep in de weefsels te komen hebben we Pancha Karma nodig!

Tijdens Pancha Karma brengen we ama vanuit de lichaamsweefsels naar het spijsverteringskanaal en vervolgens gebruiken we speciale behandeltechnieken om ama uit het lichaam te elimineren. Het bijzondere is, dat we tijdens deze procedure echt heel diep kunnen komen en dus ook de balans in de diepere weefsels, zoals gewrichten, zenuwstelsel en voortplantingsweefsel kunnen herstellen.

 

Hoe gaat het in zijn werk? 

Omdat Pancha Karma een diepgaand proces is, hebben we minimaal twee weken nodig voor de behandelingen. Afgestemd op je lichaamstype en klachten stellen we een persoonlijk plan op. Aan de Pancha Karma gaat een voorbereidingsweek vooraf met een speciaal dieet en kruiden. Tijdens de Pancha Karma zelf, krijg je dagelijks behandelingen. De eerste week hebben de behandelingen als doel om zoveel mogelijk afvalstoffen te verbranden en de afvalstoffen in de diepere weesfels los te weken.

Het soort behandelingen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Ayurveda kent verschillende behandelingen die we tijdens de Pancha Karma kunnen inzetten, zoals:

 • Siddha massage: massage met een speciaal poeder om de afvalstoffen zo veel mogelijk te ‘verteren’
 • Pinda swedana: massage met warme kruidenbundels, om het lymfesysteem te stimuleren en de ama naar het spijsverteringskanaal te brengen
 • Abhyanga opgevolgd door de zweetcabine: warme oliemassage, die er samen met de zweetcabine voor zorgt, dat de ama losgeweekt wordt en smelt
 • Shirodhara: een straal warme olie op het hoofd, om de geest en emoties te kalmeren
 • Hartdhara: een badje rond het hartgebied, waarin voortdurend warme olie wordt gegoten, om emoties los te maken en te balanceren
 • Marma: stimuleren van speciale drukpunten, om emotionele blokkades op te heffen

 

Na de eerste week heb je een Detoxdag, waarbij je speciale kruiden krijgt om de afvalstoffen via de ontlasting te lozen (virechen). In specifieke gevallen is het nodig om eerst vamana te doen: dit is de beste manier om slijm uit de longen en luchtwegen te verwijderen, deze behandeling is niet in alle gevallen noodzakelijk.

Na de Detoxdag krijg je een serie klysma’s (basti’s). Via de dikke darm kunnen we diepste weefsels bereiken en reinigen en balanceren we de gewrichten, het zenuwstelsel, de voorplantingsweefsels en kalmeren we de emoties.

Aan het einde van de Pancha Karma krijg je een dieet en kruiden voorgeschreven, met als doel om de weefsels weer op te bouwen. Daarnaast krijg je advies over hoe je onbalans in de toekomst kunt voorkomen.

Pancha Karma en emoties

Omdat emotionele afvalstoffen ook in het lichaam zijn opgeslagen, komt het vaak voor dat er (oude) emoties loskomen tijdens de Pancha Karma. Wanneer dit gebeurt, is dat juist positief: het betekent dat je loslaat wat je niet meer nodig hebt. In dit hele proces bieden we je deskundige begeleiding!

We raden je aan tijdens de Pancha Karma zo min mogelijk andere activiteiten te plannen en genoeg tijd en ruimte in te plannen om met jezelf door te brengen!

 

Voor wie is Pancha Karma geschikt?

De Ayurvedische geschriften raden iedere persoon aan om jaarlijks een Pancha Karma te laten doen, om het lichaam in optimale conditie te houden. Natuurlijk is dit niet voor iedereen haalbaar! Je kunt Pancha Karma doen:

 • bij chronische klachten, zoals spijsverteringsklachten, huidproblemen, allergieën, hooikoorts, overgewicht, gewrichtsklachten, mentale onrust, vruchtbaarheidsproblemen, PMS, overgangsklachten, migraine, emotionele problemen, zoals angst en woede
 • voorafgaande aan een zwangerschap. Ayurveda raadt zowel de man als vrouw aan om eerst Pancha Karma te doen, zodat zowel eicel als zaadcel van optimale kwaliteit is
 • wanneer jij voelt dat het tijd is voor een diepgaande reiniging
 • wanneer je voelt dat onverwerkte emoties je tegen houden om in je volledige kracht te staan
 • om een periode in je leven af te sluiten en een nieuwe periode in te leiden.

 Kosten
• 15 dagen € 1800,00.
• 21 dagen € 2600,00

Voor Pancha Karma zijn een aantal contra-indicaties. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen om jouw situatie te overleggen.

Wil je meer informatie of een Pancha Karma inplannen? Neem dan contact met ons op!