Abhyanga: het inoliën van je lichaam

female-doing-self-foot-massage-5298817Één van de belangrijkste manieren om je lichaam gezond te houden, is het insmeren van je lichaam met warme olie. Het Sanskriet woord voor olie is sneha. Een andere betekenis van het woord sneha is liefde en genegenheid. Jezelf met warme olie insmeren is dus een manier om liefdevol met jezelf om te gaan!

Ieder persoon, onafhankelijk van je constitutie, heeft te maken met de energie van Vata. Dit komt door onze snelle levensstijl, maar ook omdat Vata verantwoordelijk is voor het verouderingsproces, en ouder worden doen we allemaal. Ouder worden is niets anders dan het opdrogen van onze lichaamssappen, hierdoor ontstaan rimpels, worden onze botten broos en gaan onze lichaamsfuncties minder goed werken. Wanneer je jezelf insmeert met olie, ga je dit uitdrogingsproces tegen. De olie komt tot in de diepste weefsels terecht, en stimuleert het lichaam in de productie van functionele uitscheidingen. Meer sapjes dus.

Warme olie is de beste manier om de energie van Vata in balans te houden. In Ayurveda kijken we naar eigenschappen, en bij een teveel van een bepaalde eigenschap zetten we de tegenovergestelde eigenschap in. Als je kijkt naar de eigenschappen van Vata en de eigenschappen van warme olie, krijg je een goed idee waarom warme olie Vata in balans kan houden:

 

Eigenschappen Vata:                                   Eigenschappen warme olie:

 • Droog                                                        Olieachtig
 • Licht                                                          Zwaar
 • Koud                                                         Warm
 • Ruw                                                           Zacht/Glad
 • Beweeglijk                                               Stabiel

 

Het lijkt zo simpel, jezelf insmeren met olie, en dat is het ook, maar het effect is enorm,  want:

 • het werkt goed om Vata dosha in evenwicht te brengen en te houden
 • het is stress verminderend
 • het revitaliseert het lichaam en vermindert vermoeidheid
 • het verbetert het gezichtsvermogen
 • het werkt preventief tegen veroudering en bevordert een lang leven
 • het verhoogt de weerstand tegen ziekte
 • het helpt bij het verkrijgen van een goede nachtrust
 • het brengt het zenuwstelsel tot rust
 • het voorziet alle lichaamsweefsels van voeding, omdat olie tot in de  diepste weefsels doordringt
 • het stimuleert het lymfesysteem
 • de specifieke kruidenoliën werken op bepaalde weefsels en helpen klachten verminderen
 • massage maakt het lichaam stevig
 • massage geeft gewoon een heerlijk en ontspannend gevoel!

Welke olie?

Ayurveda kent talloze kruidenoliën, die specifieke werking hebben op ons lichaam en eventuele klachten kunnen verminderen. Wanneer je geïnteresseerd bent in een olie die bij jouw constitutie past, of wanneer je klachten hebt en een olie zoekt die daartegen kan helpen, kun je altijd langskomen voor een consult. We kunnen dan kijken welke olie het meest geschikt is voor jouw type en jouw huidige situatie.

Je kunt ook gewoon een goede basisolie gebruiken. In principe is sesamolie een goede olie voor iedereen. Sesamolie is licht verwarmend en voedzaam. In een enkel geval kan er irritatie optreden. Dit betekent dat je veel Pitta energie in je lichaam hebt, en dat zelfs deze olie te verwarmend voor je is. In dat geval is kokosolie een goed alternatief. Kokosolie werkt namelijk zeer verkoelend. Andere basisoliën die je kunt gebruiken zijn olijfolie, mosterdolie en amandelolie. Olijfolie is goed voor Pitta. Mosterdolie is verhittend en stimulerend, en is dus geschikt Kapha. Amandelolie is voedend en is goed voor Vata.

Let er wel op dat de olie die je gebruikt 100% biologisch is. De olie dringt door tot in de diepste weesfels, en neemt dus ook eventuele gifstoffen mee. Let ook op met schoonheidsproducten die chemische middelen bevatten. Ze ruiken misschien lekker en op korte termijn hebben ze een goed effect, maar op de lange termijn zorgen ze ervoor dat gifstoffen zich gaan ophopen in de diepste weefsels. Over het algemeen geldt de regel:

” smeer niets op je huid wat je ook niet in je mond zou (kunnen) stoppen!”

 

Stap voor stap oliemassage:

 • Zorg voor een oliekannetje, of een vuurvast bakje waarin je de (sesam)olie in op kunt warmen. Je kunt de olie op verschillende manieren opwarmen. De veiligste manier is Au Bain Marie (zet het kannetje of bakje in een pannetje heet water, zodat de olie vanzelf de warmte overneemt.) 40 ⁰ is een geschikte temperatuur omdat het net iets warmer dan lichaamstemperatuur is. De olie mag niet te heet zijn, maar moet wel lekker aangenaam warm zijn.
 • Giet wat olie op je schedel, en masseer de olie in op je hoofdhuid. Hier kun je je vingertoppen voor gebruiken, die je met vlugge bewegingen over je hoofd laat glijden. Zorg voor een tempo en druk die je prettig vindt.
 • Breng wat olie aan op je gezicht en masseer de olie zachtjes in. Je kunt rondjes draaien om je ogen heen, waarbij je in de richting van de wenkbrauwen beweegt. Let er op dat je geen olie in je ogen krijgt. Mocht dit wel gebeuren, spoel het dan uit met lauwwarm water. Vergeet je oren niet, die kun je wat steviger tussen duim en wijsvinger masseren. Schenk ook aandacht aan het gebied achter de oren.
 • Breng olie aan en masseer je hals, nek en schouders. Breng voorzichtig wat olie aan op je bovenrug. Doe dit per kant en luister naar je lichaam. Als je het gevoel hebt dat je niet verder kunt reiken, accepteer dit dan. Je zult waarschijnlijk merken dat je iedere dag een stukje verder komt!
 • Breng olie aan op je armen, en masseer in de richting van je handen. Schenk extra aandacht aan je ellebogen. Masseer ook je handen en vingers om beurten.
 • Breng dan olie aan op je borst. Masseer je borst vanaf het midden, om de tepels heen naar buiten toe. Maak zo een rondje om iedere tepel. Doe dit aan beide kanten. Doe dit telkens met de druk die voor jou het prettigst is. Neem de tijd en zorg dat je bewegingen langzaam zijn.
 • Breng olie aan op je buikgebied. Je kunt je buik met twee handen masseren. Maak een grote cirkel, om de navel heen en altijd met de klok mee. Op deze manier ondersteun je je spijsvertering.
 • Breng olie aan op je flanken: masseer de olie in vanaf de onderkant van je schouders tot aan je heupen.
 • Breng dan olie aan op je rug en zet beide handen op het middelste gedeelte van je rug, met de handpalmen naar beneden. Zet je handen zo hoog mogelijk neer, maar ook hier geldt weer: luister naar je lichaam! Als je weerstand voelt, ga dan niet verder. Masseer de olie in, naar beneden tot aan je billen.
 • Zet dan je handen neer aan de bovenkant van je bilspleet en strijk nu over je onderrug, heupen, naar voren toe tot aan je bovenbenen.
 • Breng olie aan op je billen en masseer deze stevig. Als ze koud aanvoelen, kunt je ze wat bekloppen om de bloedsomloop te stimuleren.
 • Breng olie aan op je bovenbeen en zet je beide handen onder elkaar neer (met de vingers horizontaal) en strijk met handen vanaf de bovenkant van je been naar beneden toe, draai je handen in een zachte, cirkelende beweging om je knieën en ga dan via de achterkant naar boven. Herhaal deze beweging een aantal keer aan beide kanten.
 • Breng olie aan op je onderbeen en zet je handen op dezelfde wijze neer onder je knie. Masseer de olie in tot aan je enkel en ga dan aan de achterkant weer naar boven. Herhaal de beweging een aantalkeer aan beide kanten.
 • Breng olie aan op je enkels, en masseer deze met zachte, cirkelende bewegingen van je hele hand.
 • Tot slot: de voeten. Wanneer je moeite hebt om je evenwicht te bewaren, kun je het beste gaan zitten (op een handdoekje vanwege de olie). Masseer de olie in op je voeten, geef ze extra veel aandacht. Tenslotte dragen ze je de hele dag overal naar toe!
 • Je bent nu helemaal in-geolied. Trek een paar sokken aan voordat je gaat lopen, anders bestaat de kans dat je uitglijdt!
 • Laat de olie enige tijd intrekken. Neem dan een warme douche of bad. Door de warmte openen je poriën zich en trekt de olie dieper in de weefsels. Overtollige olie wordt weggespoeld. Wanneer je na enige tijd merkt dat je doucheputje wat verstopt raakt, kunt je wat soda met kokend water door de afvoer gooien, om het weer olievrij te krijgen.

Kijk naar de opname van de olie in je huid en pas daarop de hoeveelheid olie aan die je gebruikt. Neemt je huid de olie op als een spons, gebruik dan ruime hoeveelheden, zodat er een klein laagje op je huid achterblijft. Neemt je huid niet veel olie op, dan kun je met een kleinere hoeveelheid toe. Zorg in ieder geval dat je hele lichaam glimt van de olie!

Wanneer het lastig voor je is om iedere ochtend je haar je wassen, omdat er olie inzit, kun je het inoliën van je hoofd ook achterwege laten bij je dagelijkse ritueel. Je kunt je hoofd dan bijvoorbeeld twee keer per week inoliën voor het slapen gaan. Op deze manier heeft de olie ruim de tijd om in je hoofdhuid te trekken, en ’s ochtends kun je je haar wassen. Leg wel een handdoekje op je kussen! Olievlekken gaan er moeilijk uit in de was.