|

Chai recept

chaiOoit hoorde ik iemand zeggen dat koffie het meest sterke medicijn is dat zonder recept verkrijgbaar is. Koffie kan een enorme adrenalineboost geven, soms prettig, maar als basis kan het voor onbalans zorgen. Zelf ben ik in de zomer weer begonnen met de lattes en heb daar heerlijk van genoten. Nu is het een gewoonte geworden, een verslaving met een verstorend effect. Bij mij in ieder geval, want ik ken ook mensen die rustig 15 koppen weg kunnen drinken en de kalmte zelf zijn (of lijken). Ik kan van dat ene kopje (ok, soms twee)  de hele dag heel onrustig zijn, en dan ’s avonds totaal uitgeput. De herfst heeft van zichzelf al onrust in zich, dus is het juist de uitdaging om dit effect niet te vergroten. Dus…. stop ik met koffie en ga ik aan de chai! Mmm heerlijk, toch nog een boost door de zwarte thee, maar veel subtieler en het voelt ook zo lekker in je buik!

Daarom, hieronder… recept voor chai!

Voor twee koppen:

breng 1,5 kopje water aan de kook en voeg toe: stuk gember, gesneden, 1/3 theelepel kaneel, 1/3 theelepel kardemom, snufje nootmuskaat, 3 of 4 kruidnagels en eventueel wat steranijs. Laat even koken, minuut of twee en voeg dan toe: 1 theelepel of 1 eetlepel zwarte thee naar keuze (pas de hoeveelheid aan aan de gewenste sterkte, je kunt ook een theezakje gebruiken) en een half kopje amandelmelk. Laat op een laag vuurtje warm worden en even trekken. Voeg ahornsiroop toe naar smaak, even zeven en…

Enjoy 🙂

(je kunt natuurlijk ook chai maken zonder zwarte thee. Gebruik dan ipv zwarte thee munt, rooibos of iets anders naar keus)