|

De kunst van opvoeden: het draait allemaal om de vijf elementen

Ayurveda gaat er van uit dat het Krishna en Yashodahele Universum is opgebouwd uit de vijf elementen: Ether, Lucht, Vuur, Water en Aarde. Wij mensen bestaan ook uit deze vijf elementen, en de onderlinge verhouding tussen de elementen bepaalt onze constitutie, onze vorm en ons karakter. De onderlinge verhouding tussen de elementen verschilt per individu en juist dat verschil maakt ons uniek. Ayurveda geeft duidelijke beschrijvingen van de verschillende mens typen, of constitutie.  Iemand die veel Vuur heeft, is bijvoorbeeld een goede leider, maar kan ook sneller geïrriteerd raken en iemand met veel Aarde is stabieler dan de andere constituties, maar heeft de neiging tot luiheid.

Wanneer je je verdiept in de elementen en de verschillende constituties, kun je bij jezelf en mensen in je omgeving steeds beter de verschillende elementen herkennen. En bij wie kun je de elementen in hun puurste, meest duidelijkste vorm zien? Juist, bij kinderen!

Kinderen zijn nog zo primair, hebben veel minder een filter opgebouwd dan wij volwassenen en daardoor worden de elementen door hun gedrag uitvergroot. Zo kun je duidelijke zien wat de invloed van verschillende factoren is op de balans van de elementen, ook wat het gevolg is van deze balans  op het gedrag van het kind.

Neem bijvoorbeeld het Lucht element: dit element zorgt voor creativiteit en aanpassingsvermogen. Bij kinderen van het Lucht type zul je deze kenmerken dus duidelijk herkennen en vooral wanneer een kind in  balans is komen de positieve kenmerken naar voren. Wanneer er echter een teveel aan Lucht ontstaat, zorgt het voor teveel beweging in het kind. Het kind wordt onrustig, kan zich moeilijk concentreren, zit te wiebelen op zijn of haar stoel, slaapt slecht, heeft nachtmerries en kan eventueel ook angsten vertonen.

Het Vuur Element maakt een kind leergierig, geeft het een sterke wil en zorgt dat het binnen een groep initiatieven toont. Maar wanneer er een teveel aan hitte ontstaat, kan het kind last krijgen van woede uitbarstingen (vooral als het zijn/ haar zin niet krijgt) en zelfs gemeenheid en manipulatief gedrag gaan vertonen. Ook kan het kind last krijgen van huidproblemen en andere lichamelijke aandoeningen.

De kunst van het opvoeden, is om de elementen bij je kind te herkennen en ze te respecteren, ze ruimte te geven zonder dat er een teveel ontstaat. Geef een kind met veel Lucht voldoende vrijheid om zich creatief te uiten, maar altijd binnen een kader, zodat het zich in dat kader veilig en gegrond voelt. Heeft een kind veel Vuur, geef het dan ruimte voor zelfstandigheid en geef het een kans voor discussie, maar stel duidelijke regels, zodat het Vuur niet verwoestend wordt.

Hierin kun je ook nog andere factoren, zoals voeding, leefstijl, bijvoorbeeld bedtijden, sporten en
andere clubjes, betrekken, omdat alle omgevingsfactoren invloed hebben op de Elementen. Dus, wanneer je de elementen kun herkennen, weet door welke factoren ze uit balans raken en hoe je ze weer kunt balanceren, heb je een schat aan kennis in handen om de kunst van het opvoeden volmaakt te beheersen 🙂

Wil je meer weten? Doe dan mee de cursus Ayurveda en Kinderen op 13 en 20 april 2017!

 

Regelmatig verschijnen er nieuwe berichten met Ayurvedische tips op deze website. Wil je op de hoogte worden gehouden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg Ayurfreddy op Facebook!