|

Een gezonde menstruatie!

Ayurveda geeft een aantal richtlijnen over hoe een gezonde menstruatie er uit zou moeten zien:

Een heldere bloedstroom, die in het begin toeneemt en dan na twee dagen langzaam afneemt. Geen klontjes en slijmproppen of een enorme hoeveelheid bloedverlies. Een perfecte menstruatie komt regelmatig en zou ongeveer 6 dagen moeten duren. PMS, buikpijn, hoofdpijn, etc. zijn geen dingen die er ‘bijhoren’, maar wijzen op onbalans.

En… daar kunnen we in de Ayurveda een heleboel aan doen!!

Ook is de menstruatie voor Ayurveda artsen en therapeuten een belangrijk diagnose middel: de soort klachten die iemand ervaart, geeft ons informatie over de dosha die uit balans is. Zo kan Vata zorgen voor een onregelmatige menstruatie, Pitta voor een heftige menstruatie met PMS en zware bloeding en Kapha kan zogen voor slijmproppen en endometriose.

Zelf vraag ik vrouwelijke cliënten altijd naar hun cyclus, omdat dat het beeld voor mij compleet maakt. Vaak geven vrouwen als antwoord dat ze aan de pil zijn, of een spiraaltje gebruiken. Dat vind ik dan jammer, omdat ik dan een stukje info mis, maar ook omdat een natuurlijke cyclus juist zo’n mooie manier is om je te verbonden met je vrouw zijn!

Natuurlijk is het belangrijk om voor een betrouwbaar anticonceptie middel te zorgen, wanneer je geen kinderen wilt, maar het mooiste is als je daar een natuurlijke manier voor kunt vinden. (En die is er!).

Veel vrouwen gebruiken anticonceptie om symptomen van hun heftige menstruatie te bestrijden. Superlogische keuze wanneer je elke maand niet kunt lopen van de pijn of het gevoel hebt dat je helemaal leegbloedt.  Maar het is niet de oplossing van het probleem: de onbalans wordt er niet mee opgelost en vindt wel weer een andere manier om zich te uiten. Met behulp van de Ayurveda kunnen we deze onbalans oplossen, door de betrokken dosha te balanceren. Op een manier waarop diepe heling kan plaatsvinden en je weer kunt genieten van je eigen cyclus en van je Vrouw zijn!

Wil je meer weten? Doe dan mee met Ayurveda en de Vrouw op 9 en 16 mei!