|

Je bent wat je eet, toch?!?

Hoe voeding invloed kan uitoefenen op onze lichaam EN geest EN ziel!

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, dus wat je eet, wordt opgenomen in je lichaam via het spijsverteringskanaal en omgezet in lichaamsweefsels. Een deel wordt uitgescheiden via poep, pies en zweet en wat bruikbaar is, wordt in kleine stukjes opgebroken en via het bloed komen de juiste voedingsstoffen bij de juiste weefsels terecht.
Deze weefsels voeden elkaar, volgens Ayurveda, waarbij lymfe het eerste weefsel is en het laatste weefsel de voortplantingscellen (dus de kwaliteit van een nieuw mensje is voor een groot deel afhankelijk van de voeding die wij innemen).

Iedere weefsel heeft zo zijn lichamelijke functie, die is algemeen bekend, maar ook is ieder weefsel  verbonden met onze psychologie.

Ayurveda beschrijft heel mooi hoe het eerste weefsel, plasma, of lymfe, verbonden is met plezier en voeding in het leven. Iemand die te weinig vloeistoffen binnenkrijgt, kan zich dus droog en dor voelen, beleeft weinig plezier in het leven en kan zelfs last krijgen van angsten en bezorgdheid.

Iemand die teveel lymfevloeistoffen heeft (lees: meer vocht dan de spijsvertering aan kan) kan zich zwaar voelen, gedeprimeerd en heeft de neiging om emoties vast te houden, omdat deze zich ook in het lymfevocht bevinden.

Het volgende weefsel is het bloed (de rode bloedcellen, want Ayurveda splitst het bloed in twee verschillende weefsels: lymfe en rode bloedcellen). Deze staan volgens Ayurveda in verbinding met passie in het leven, zodat bloedarmoede tot futloosheid kan leiden en teveel hitte in het bloed tot agressie. Hoe krijg je teveel hitte in het bloed? Onder andere door een teveel aan verhittende voeding: alcohol, heet eten (pepers, knoflook, ui, sambal), vet en gefrituurd etc. en natuurlijk chemische toevoegingen zoals E nummers.  Engelsen zijn dol op curries, houden van hun drank en hebben een goed ontwikkelde hooligan cultuur. Ik weet zeker dat je agressie in het algemeen sterk zou kunnen terugdringen door de kwaliteit van voeding te verbeteren.

Het volgende weefsel is het spierweefsel, dat met moed te maken heeft. Mijn zoontje heeft weinig spiermassa en kan niet goed voor zichzelf opkomen. Af en toe eet hij bij uitzondering (wij zijn vegetarisch) een vleesbouillon en voelt hij zich niet alleen sterker, hij krijgt meer zelfvertrouwen en is weerbaarder op school.

Na spieren komt het vetweefsel en dit weefsel staat in verbinding met compassie en liefde. Bij gebrek aan (zelf)liefde hebben sommige mensen de neiging dit met voeding te compenseren: ik durf te beweren dat aan overgewicht altijd een psychologische reden ten grondslag ligt.  Liefdesverdriet of een periode van rouw kan leiden tot gebrek aan eetlust en daarmee tot verlies van vetweefsel.

De botten staan voor ondersteuning, vrouwen die het gevoel hebben er alleen voor te staan, hebben na de overgang een grotere kans op osteoporose. s’ Ochtends op een handjevol sesamzaadjes kauwen is goed voor de botten en kan osteoporose voorkomen. Met andere woorden: voeding dat de botten voedt kan uiteindelijk het gevoel van ondersteuning in het leven versterken!

Het weefsel na bot is beenmerg. Volgens Ayurveda is de functie van dit weefsel communicatie, tussen mensen onderling, maar ook van het zenuwweefsel (communicatie tussen de cellen onderling). Bij gebrek aan grondende voeding kan er anarchie in het zenuwweefsel ontstaan en dit kan leiden tot  chaotische gedachten, nervositeit, angsten, concentratiestoornissen en slapeloosheid. Een overmaat aan hitte in het zenuwweefsel kan zorgen voor woede en migraine. Zwaarte in dit weefsel kan tot slaperigheid, depressie en lethargie leiden. De affiniteit met voeding?  Veel soorten bonen en granen kalmeren het zenuwstelsel, kokos en zuivel zorgen voor verkoeling en kalmering van het zenuwstelsel (neem bij slapeloosheid voor het slapen een beker warme melk met nootmuskaat) en wanneer je last hebt van depressie en lethargie, vermijd dan zuivel en andere zwaar verteerbare voeding.

De voortplantingscellen hebben natuurlijk voorplanting als doel, maar voortplanten doen we (in principe) niet 24/7, dus zij hebben ook nog een andere functie, namelijk promotie van creativiteit, intelligentie en ook de productie van  Ojas (Ayurvedische equivalent van het immuunsysteem). Yogi’s leven vaak celibatair, juist vanwege redenen en een overmaat van seks kan leiden tot een afgestompte geest. Maar gelukkig is er ook voeding die tot versterking van het reproductieweefsel (en creativiteit, intelligentie en immuniteit) kan leiden, zoals  amandelen, melk, sommige bonen, honing etc.

Wat we eten heeft dus daadwerkelijk veel invloed op zowel ons lichaam als onze geest, die samen een tempel vormen voor onze Ziel, of die “Bron van Bewustzijn’. Die Ziel kunnen we misschien wel vergelijken met een oude, wijze man die zijn wijsheden fluisterend verspreidt. Het is makkelijker deze wijze te horen spreken in een mooie, schone, rustige tempel dan op een chaotische plek als het centraal station van Amsterdam.

Als onze lichaamsweefsels in balans zijn en onze geest helder en kalm is, is het makkelijker om dat Bewustzijn te ervaren dan wanneer er lichamelijke onbalans is en psychologische factoren voor afleiding zorgen.

Wil je meer weten over de invloed van voeding op onze lichaam en geest? Doe dan mee met de voedingscursus op 20 en 21 november!!

2 thoughts on “Je bent wat je eet, toch?!?

  1. hendrina schreef:

    Hi Fre, wat heb je dit duidelijk beschreven, zeer leerzaam.

  2. Nelleke schreef:

    Inspirerend Frederieke ….ik heb t gevoel dat voeding heel veel doet maar ook gedachten …

Comments are closed.