|

Maak je eigen ghee: supersimpel!

Ghee

stock-photo-12260994-butter-candles

Ghee (geklaarde boter) wordt in de Ayurveda als één van de belangrijkste voedingsmiddelen beschouwd. Het is verkrijgbaar in de meeste toko’s en in sommige Natuurwinkels, maar niets is lekkerder dan een pot zelfgemaakte ghee. Heel gemakkelijk, trouwens:

Neem 2 pakjes (biologische, ongezouten) roomboter en doe ze in hun geheel in een steelpannetje. Zet de pan op het vuur en de boter zal gaan smelten. Op een gegeven moment hoor je een pruttelend geluid. Zet het vuur iets zachter, maar wel zodat je nog gepruttel hoort. Na een poosje is het mengsel ‘uitgeprutteld’. Laten afkoelen en door een zeef in een glazen pot laten lopen. De goudgele vloeistof die je nu ziet is de ghee. Aan de onderkant van de pan kunnen wat harde stukjes te zien zijn, dit is normaal en zeef je er gewoon uit.

De ghee hoef je niet in de koelkast te bewaren.

Ghee kun je gebruiken in allerlei maaltijden, als extra toevoeging, maar ook in plaats van olie om in te bakken.

En.. je kunt er ook een lontje in doen en dan heb je een mooi brandend kaarsje. Als je dat kaarsje ziet, begrijp je waarom ghee zo goed voor je is: het is voedend en helpt tegelijkertijd je vuurtje brandend te houden!