|

Marma en het smelten van je emoties

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVolgens Ayurveda zijn lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden en kunnen elkaar beïnvloeden. Voeding heeft niet alleen invloed op ons lichaam, maar kan ook geestelijke reacties veroorzaken, denk maar aan alcohol, dat onze geest flink kan beïnvloeden. Omgekeerd kunnen emoties ook ons lichaam beïnvloeden. Van de zenuwen kun je pijn in je maag krijgen en als je verliefd bent heb je geen honger.

Alles wat we binnenkrijgen moet verteerd worden: al het voedsel dat we eten, moet door onze spijsvertering verwerkt worden. Voeding dat we niet kunnen verteren, wordt door Ayurveda als afvalstoffen beschouwd en dit kan zich opslaan in onze weefsels en uiteindelijk voor onbalans en ziekte zorgen. Ook alle prikkels die we via onze zintuigen binnenkrijgen moeten verwerkt worden. Onze geest zet deze prikkels om in gedachten, gevoelens en emoties. Deze emoties moeten ook verteerd worden, net als de voeding die we nemen. Vaak is er geen tijd en ruimte om de emoties goed te verteren, er kan soms zoveel tegelijk gebeuren in je leven en soms kiezen we ervoor om de emotie te negeren. In veel gevallen proberen we deze te onderdrukken met….chocola, chips, alcohol, drugs, sport, werk of een ander middel naar keus. Onverwerkte emoties kunnen zich in ons lichaam kristalliseren en zich opslaan in organen en weefsels waar ze affiniteit mee hebben. Zo heeft diep verdriet affiniteit met de longen en woede en haat met de lever. Wanneer deze emotionele onbalans zich opstapelt zal deze dus niet alleen emotioneel onbalans veroorzaken, maar ook lichamelijk.

De beste manier om ziekte te voorkomen is om af en toe te reinigen, zodat afvalstoffen geen onbalans veroorzaken. Lichamelijk kunnen we vasten, speciale diëten volgen en reinigende kruiden nemen. Vaak komen er dan tijdens zo’n reiniging niet alleen lichamelijke reacties los, maar ook emoties: weer zo’n mooie bevestiging van het verband tussen lichaam en geest!

Wanneer we wat dieper willen gaan en specifiek op de emotionele onbalans willen werken, schrijft Ayurveda Marma voor. Marma- therapie is een hele mooie techniek om (emotionele) blokkades op te lossen. Ayurveda beschrijft 117 punten, verspreid over ons lichaam, de marmapunten. Deze punten zijn vergelijkbaar met acupunctuur punten al bestaan er wel verschillen tussen de systemen. Marma punten zijn plekken op het lichaam waar prāna, de levensenergie, maar ook de stroom van bewustzijn, aan de oppervlakte komt. Door subtiele druk uit te oefenen op deze punten, stimuleren we dus de levensenergie in dat gebied en andere verbonden organen. Emoties, die gekristalliseerd zijn in de weefsels, kunnen door de subtiele aanraking gaan smelten, en wanneer zij smelten, zegt Ayurveda, worden ze zichtbaar als tranen! Daarom kan een marma behandeling een huilbui veroorzaken, ter plekke, maar soms pas na een aantal dagen. En dat is alleen maar goed: hoe meer tranen, hoe meer afvalstoffen smelten en wegglijden uit de weefsels! Iedereen ervaart marma anders, van diepe ontspanning tot intense gevoelens die opkomen en eindelijk verwerkt kunnen worden, en dit allemaal op een zachte en veilige manier. Het is mijn lievelingsmanier om te helpen emotionele pijn te verwerken en het is vaak veel effectiever dan in het verleden te blijven roeren, zoals de moderne psychologie dat doet.

Marma gebruiken we niet alleen om emotioneel te reinigen, ook in acute gezondheidssituaties kunnen we marma-technieken toepassen, vooral in combinatie met etherische oliën, omdat die de eigenschap hebben heel snel diep in de weefsels door te dringen. Bij opvliegers kun je een druppeltje etherische sandelhout aanbrengen op Brahmarandhra, een marmapunt dat twee cm achter de haarlijn zit. Breng bij hoofdpijn wat sandelhout of roos aan op je slapen en bij verkoudheid kun je een paar druppels etherische eucalyptus mengen met sesamolie en aanbrengen op weerszijden van het borstbeen onder de eerste ribben.

Marma cursus!
Wil je meer weten over marma of het zelf beleven? Je kunt natuurlijk langskomen voor een behandeling en regelmatig wordt de cursus Magische Marma en Emoties  gegeven. Tijdens deze cursus kun je zelf leren hoe je met marma emoties kunt behandelen! We zullen kort een aantal belangrijke marmapunten bespreken en vervolgens gaan we op elkaar oefenen. Aan het einde van de workshop heb je dus niet alleen geleerd hoe je mensen in je omgeving kunt behandelen, maar ben je zelf ook lekker ontspannen en… ervaar je misschien wel zo’n heerlijke, smeltende, reinigende huilbui :-)!

Voor meer info over de marma-dag, klik hier!

Ervaringen van clienten:

‘Ik ervaar de marma behandelingen als prettig met een diepe aanraking, die in al mijn vezels van me lichaam doordringen.
Het voelt als een zachte uitnodiging om pijn te ontmoeten op een respectvolle manier.’ Jessica

“Having Frederieke do her magic marma on me takes me to a deeper level within
myself, allowing the subtle spaces hilding any deep-seated past traumas to heal
and rejuvenate.” Tory

“Ik heb positieve ervaringen vwb de marmapunten op mijn hoofd met Sandelwood
olie. Het helpt bij mij om opvliegers te verminderen.” Paula

Regelmatig verschijnen er nieuwe berichten met Ayurvedische tips op deze website. Wil je op de hoogte worden gehouden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg Ayurfreddy op Facebook!