|

Mungsoep om te reinigen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMungsoep recept

Soep van mungbonen past goed in een reinigingsdieet. Mungbonen hebben een reinigende werking: ze ruimen afvalstoffen op en stimuleren het spijsverteringsvuur. Daarnaast zijn ze voedzaam, licht verteerbaar en veroorzaken minder winderigheid dan alle andere boonsoorten. Met het onderstaande recept kun je zelf een smaakvolle mungsoep maken, die je eventueel naar eigen smaak kunt aanpassen. Tijdens de dagen dat je reinigt, kun je het beste een flinke pan maken met deze soep, want je eet alleen mungsoep op deze dagen. Eventueel kun je er ’s middags wat rijst bij eten. De ingrediënten voor de soep zijn verkrijgbaar bij Natuurwinkel/ Toko.

 

  • Zet 150 gram mungbonen een aantal uur  in de week.  Je kunt het weken ook overslaan, dan heb je een wat langere kookduur.
  • Spoel ze grondig schoon en zet ze op in een pan met ruim water (want ze zetten wat uit). Voeg een theelepel hingpoeder toe. (belangrijk om winderigheid te voorkomen) en, indien mogelijk, verse of gedroogde kerrieblaadjes.
  • Kook de bonen 40-60 minuten (of 10 minuten in de snelkookpan). Misschien moet je af en toe water bijvoegen.
  • Pureer ondertussen een flinke handvol korianderblaadjes met een stuk gember en wat water. Indien verkrijgbaar kun je verse kurkuma toevoegen.
  • Verwarm olie of ghee in een pannetje en voeg er een theelepel mosterdzaad aan toe. Wanneer de mosterdzaadjes beginnen te springen, voeg er een theelepel komijn en een theelepel kurkuma aan toe (wanneer je nog geen verse kurkuma had toegevoegd). Eventueel kun je nu wat gesneden ui en knoflook toevoegen (uit spirituele overwegingen laat ik deze weg).
  • Even goed doorroeren en laten bakken tot de ui zacht is en het gembermengsel toevoegen. Even kort aan de kook brengen en voeg het geheel dan toe aan de mungbonen, wanneer deze gaar zijn. Nog even op zacht vuurtje laten staan.
  • Breng op smaak met (steen)zout
  • Je kunt de soep pureren, soms krijgt deze dan een beter smaak.

 

Eet smakelijk!

Meer weten over Ayurvedische voeding? Doe dan 15 maart mee met de kookworkshop!