|

Soep recepten voor de herfst!

Ieder OLYMPUS DIGITAL CAMERAseizoen brengt andere energie met zich mee en daarom, raadt Ayurveda ons aan om ieder seizoen onze leefstijl en voeding aan te passen. De herfst is verbonden met Vata dosha (de energie van het ether- en lucht element) en daarom ligt de focus in dit seizoen op verwarmen en voeden! Dus…laat je salade staan en maak een soepje! Hieronder wat recepten:

 

 

Pompoensoep

4-6 personen

  • Breng twee liter water aan de kook en doe hier een bouillon blokje in
  • Was en snijd een oranje pompoen of boterpompoen in stukken (schillen is niet nodig)
  • Voeg de pompoen toe als het water kookt
  • Snij een ui in stukjes
  • Verwarm wat ghee (geklaarde boter) in een apart pannetje, doe een flinke theelepel komijn zaadjes en mosterdzaadjes hierin, op een zacht vuurtje tot de mosterzaadjes beginnen te springen. Voeg dan een theelepel kurkuma toe en de ui, bak tot de ui zacht is.
  • Voeg de specerijen toe aan de soep.
  • Pureer een flinke handvol korianderblaadjes en een stuk gember met een scheutje water in de keukenmachine, en voeg toe aan de soep.
  • Het geheel nog even laten koken en pureren. Eventueel daarna nog wat laten koken om te laten indikken, indien nodig.
  • Eventueel nog wat zout toevoegen en opdienen, gegarneerd met korianderblaadjes.

 Eet smakelijk!

 

Mungdal soep

 Mungdal wordt veel gebruikt in de Ayurvedische keuken. Dal is de gespleten versie van de hele (mung) boon en is daarom gemakkelijker verteerbaar. Vanwege hun schrapende werking worden hele mungbonen over het algemeen als reinigend beschouwd, terwijl mungdal een meer voedende werking heeft. Mungbonen zijn lichter verteerbaar dan andere boonsoorten, terwijl ze juist meer belangrijke voedingsstoffen bevatten. Wanneer je voor een vegetarisch dieet hebt gekozen, is twee maal per week een dal gerecht voldoende als vleesvervanger.

 

  • Zet de mungdal in de week (75-100 gram p.p.). Je kunt ze de hele nacht weken, en anders minimaal 2 uur.
  • Spoel de dahl tot het spoelwater helder is.
  • Zet de bonen op het vuur met ca 3 keer zoveel water en voeg er 1 theelepel hingpoeder aan toe (dit om winderigheid te voorkomen). Breng het aan de kook en voeg een half tot 1(vegetarisch) bouillonblokje toe en eventueel een paar hele kardemomzaadjes (een stuk of vijf, anders naar smaak). Hou gedurende het koken in de gaten of er voldoende water in de pan is: de dahl zet tijdens het koken behoorlijk uit.
  • Snij een wortel en een (halve) courgette in stukjes.
  • Terwijl de dal kookt, snij een uitje, knoflook en een stuk verse gember klein. Verwarm 1-2 eetlepels ghee of zonnebloemolie ( voor Kapha een beetje, voor Vata veel!) en voeg er 1 theelepel mosterdzaad en 1 theelepel komijnzaad aan toe. Wanneer de mosterdzaadjes beginnen te knetteren, voeg 1 theelepel geelwortel (kurkuma), de ui en gember toe.
  • Wanneer de bonen zacht beginnen te worden (na ongeveer 20 min.), voeg je de groente en de specerijen toe. Voor Kapha: eventueel wat extra zwarte peper of gemberpoeder toevoegen.
  • Garneren met wat verse korianderblaadjes (rijkelijk voor Pitta!) en wat geraspte kokos en opdienen met brood of rijst.

Dit is een voorbeeldrecept, na een aantal keer kun je zelf naar smaak (en constitutie!) de ingrediënten wat aanpassen.

Eet smakelijk!

 

Basisrecept romige soep

  • Snij twee handen groenten naar keus in kleine stukjes
  • Verhit wat ghee in de pan en voeg toe: gember in stukjes, een beetje kerrie en/of andere specerijen naar keus.
  • voeg toe: 2 bekers water, een beker amandelmelk en een beker kokosmelk (of twee bekers amandelmelk of kokosmelk)
  • Breng aan de kook en voeg de groente toe
  • Voeg zout toe en laat de soep koken tot de groente gaar is

 

Eet smakelijk!