|

Tips tegen slapeloosheid

Eén van de meest frustrerende aandoeningen slapende babydie er maar zijn: slapeloosheid! Je bent moe, je hebt die slaap zo hard nodig, maar op 4 uur ’s ochtends lig je klaar wakker te malen over zinnige en onzinnige zaken. Dan eindelijk, rond een uur of half 7 voel je je geest ontspannen, vallen je ogen dicht en ..gaat de wekker. Slecht slapen breekt je op, vooral wanneer je er langdurig last van hebt. Je weerstand gaat omlaag, overdag ben je moe en je krijgt last van een angstige geest. (onder andere de angst voor weer een slechte nacht). Herkenbaar? Gelukkig biedt Ayurveda goede remedies die ervoor zorgen dat ook jij straks weer slaapt als een babietje :-).

Volgens Ayurveda is Vata dosha (de energie van Ether en Lucht) verbonden met het zenuwstelsel. Bij een teveel aan Vata, ontstaat er een teveel aan lucht in het zenuwstelsel en dit zorgt voor een onrustige geest. Tussen 2 en 6 uur ’s ochtends is Vata dosha actief. Wanneer je rond deze tijd wakker wordt, is dit een teken dat er een teveel aan Vata in je lichaam is. Om te zorgen dat je weer goed slaapt is het dus belangrijk om Vata in balans te brengen en dat doe je op de volgende manieren:

  • Vermijd rauwe voeding: in rauwe voeding zit veel lucht en hier heb je juist al teveel van!
  • Focus op verwarmende, voedzame voeding, zoals soepjes! Via deze link vind je recepten!
  • Voeg extra ghee toe aan je gerechten. Olie en vetten leggen als het ware een beschermlaagje aan om het zenuwstelsel, zodat je prikkels minder intens binnenkomen.
  • Masseer jezelf dagelijks in met warme olie, dit is de beste manier om Vata te kalmeren! Via deze link leer je hoe je dit stap voor stap kunt doen.  Wanneer je last hebt van slapeloosheid, werkt het inoliën als een goed slaapmiddel wanneer je dit vlak voor je naar bed gaat doet.
  • Vermijd teveel prikkels, zoals TV kijken, internet en teveel praten
  • Sta vroeg op en probeer dagelijks te mediteren
  • Vermijd koffie en drink de hele dag door rustgevende kruidenthee, zoals kamille, valeriaan en lavendel.
  • Neem voor het slapen gaan een beker warme melk met honing en een snufje nootmuskaat. Nootmuskaat is een narcoticum en helpt in kleine hoeveelheden je nachtrust te bevorderen!

Slaap lekker !!