|

Voorkom ziek worden: check je tong!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVerkoudheden en andere nare symptomen van onbalans kun je voorkomen wanneer je je op tijd bewust bent van de staat van je organen en de hoeveelheid afvalstoffen in je lichaam. De reguliere geneeskunde heeft fantastische methoden ontwikkeld om ons lichaam van binnen te bekijken, zoals bloedonderzoek, echoscopie, röntgenfoto’s en diverse andere scantechnieken. Maar wist je dat zonder deze moderne technieken ook al een goed beeld van je binnenkant kunt krijgen? Gewoon zelf, in de badkamer voor de spiegel!

De Ayurvedische geneeskunde gebruikt al duizenden jaren diverse technieken om diagnose te stellen, zoals polsdiagnose, horoscoop, iriscopie, huidobservatie, gesprekken en.. de tongdiagnose. De tong zou je kunnen beschouwen als een landkaartje van je lichaam en alle organen worden op de tong vertegenwoordigd. Zo zitten de longen en hart aan de voorkant van de tong en de darmen en nieren meer naar de achterkant van de tong, richting het keelgat. Op de tong kunnen we verschillende signalen ontdekken die ieder een eigen betekenis hebben. Zo betekent een plat puntje van de tong dat je schildklier traag werkt en een groef door het midden van de tong, van voor naar achter, betekent dat je emoties vasthoudt langs de wervelkolom.

Maar het belangrijkste is om te kijken of je aanslag hebt op de tong. De tong hoort namelijk een roze kleur te hebben, zonder een wit, geel of bruin plakkerig laagje. Aanslag op de tong betekent, dat er afvalstoffen in je lichaam zijn en dat je spijsvertering niet optimaal werkt. Hierin zijn verschillende degradaties te vinden, in de praktijk zie ik veel verschillende tongen: sommige tongen zijn over de hele oppervlakte bedekt met een dikke witte laag, andere tongen hebben alleen een klein beetje aanslag in het achterste gedeelte van de tong. Dit betekent dat zich afvalstoffen in de darmen bevinden.

Ayurveda gaat er vanuit dat een goede gezondheid samenhangt met een goed werkende spijsvertering. Door dus regelmatig bepaalde signalen in de gaten te houden, kun je dus op tijd ontdekken dat je spijsvertering niet goed werkt en ervoor zorgen dat er geen afvalstoffen ontstaan die je ziek kunnen maken.

Als je je eigen tong wilt bekijken, kun je dit het beste ‘ s ochtends doen, voor dat je je tanden gaat poetsen (en je tongschrapen!). Ontdek je veel afvalstoffen op je tong? Raak dan niet in paniek! Het is juist een mooi signaal van je lichaam dat je spijsvertering wat ondersteunt moet worden en dat het goed is om een lichte reiniging uit te voeren. Dit kun je doen door een aantal dagen licht te eten, zoals bijvoorbeeld kitchari  en warm water of gemberthee te drinken. Wanneer de afvalstoffen zich achterop de tong bevinden, in de darmen dus, kun je ook een tijdje Triphala nemen, een kruid dat helpt de darmen weer te reinigen. Wanneer je er zelf niet uit komt, kun je natuurlijk langs komen in de praktijk zodat we een goede diagnose kunnen stellen en de juiste remedies voor je kunnen zoeken.

Succes!

Regelmatig verschijnen er nieuwe berichten met Ayurvedische tips op deze website. Wil je op de hoogte worden gehouden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg Ayurfreddy op Facebook!