|

Wat is er Ayurvedisch aan een Ayurvedische massage?

massageDe Ayurvedische massage staat bekend vanwege het gebruik van heerlijk, warme, medicinale oliën. Maar wat maakt een Ayurvedische massage nou Ayurvedisch?

Is het het gebruik van de warme, medicinale olien? Is het de manier waarop je je handen laat versmelten met het lichaam van de ander? Is het de meditatieve staat waarin je tijdens de massage terecht komt en die ervaren wordt door zowel de gever als de ontvanger? Is het de diepe ontspanning die de massage teweegbrengt? Of alle andere kenmerken, zoals minder pijnklachten, afvoeren van afvalstoffen, vermindering van stress en spanning, etc etc.

Al het bovenstaande behoren inderdaad tot de resultaten van de Ayurvedische massage. Maar, zijn niet DE definitie van een Ayurvedische massage.

Bij een Ayurvedische massage gaat het erom, dat de persoon die gemasseerd wordt, zich na de massage beter voelt dan ervoor!

Ayurveda gaat uit van de drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha, die ieder van ons in zich heeft. Wanneer er een teveel aan een van de dosha’s bestaat, kan dit leiden tot onbalans van lichaam, geest en ziel.

Iedere dosha heeft een andere aanpak nodig om te kalmeren. Daarom is het voor de masseur de kunst om de signalen te herkennen, de juiste diagnose te stellen en de massage daarop aan te passen. Want alleen wanneer de dosha’s terug in balans zijn, voelt de persoon die op de tafel ligt, zich na de massage beter dan ervoor! En dat is wat je natuurlijk wilt bereiken.

Dit betekent dus dat verschillende personen verschillende massages nodig hebben. En dat een en dezelfde massage door twee verschillende personen totaal anders ervaren kan worden.

Een voorbeeld: een teveel aan Kapha kan leiden tot een zwaar gevoel. De massage die het meest geschikt is, in deze situatie, is een stimulerende massage: snellere bewegingen, kleinere hoeveelheid olie en eventueel gebruik van droge poeders. De persoon met een teveel aan Kapha voelt zich na de massage lichter, zowel lichamelijk als van geest.

Geef je dezelfde massage aan iemand met een teveel aan Vata, dan is het effect na afloop totaal anders. Vata is al snel en onregelmatig en zorgt voor onrust. Zo’n stimulerende massage zal deze persoon nog onrustiger maken. Vata wordt namelijk in balans gebracht door rust en voeding, dus langzame bewegingen en grote hoeveelheden olie. Dan zal de persoon superrelaxed van de tafel afkomen en is alle stress als sneeuw voor de zon verdwenen.

Wil je zelf de Ayurvedische massage leren en vooral hoe je deze kunt aanpassen aan verschillende situaties en personen? Doe dan mee met de cursus op 11-12-25 en 26 september!